Povinné osoby by zo zameškaného výživného mohli platiť úroky

25.02.2013 Bratislava

Bratislava 24. februára (TASR) - Povinné osoby by zo zameškaného výživného mali platiť úroky. Uvádza sa to v novele zákona o rodine, ktorú do parlamentu podali poslanci Smeru-SD Anton Martvoň, Otto Brixi, Daniel Duchoň a Anna Vitteková.

"Dovoľujeme si ako poslanci NRSR za stranu Smer-SD reagovať naším návrhom zákona na faktický stav v súčasnosti v SR, že zameškané výživné sa vôbec neúročí a je častým javom v našej spoločnosti. Mnohé vyživované osoby mnohokrát riešia neskoro zaplatené alebo nezaplatené výživné tým spôsobom, že si peniaze na živobytie alebo na zabezpečenie základných potrieb vyživovaného dieťaťa musia požičať z banky," uvádzajú navrhovatelia v tlačovom vyhlásení. "Potom príslušným finančným inštitúciám musia zaplatiť za spomínané pôžičky aj rôzne vysoké úroky, ktoré im však osoby s vyživovacou povinnosťou nikdy neuhradia," dodávajú.

Výška úrokov zo zameškaného výživného by sa mala opierať o ustanovenia Občianskeho zákonníka. "Osoby s vyživovacou povinnosťou by mali mať povinnosť zaplatiť vyživovaným osobám spolu so zameškaným výživným i úrok z omeškania, a to vo výške určenej podľa Občianskeho zákonníka," uvádzajú predkladatelia novely. "Sme toho názoru, že takýto úrok zo zameškaného výživného alebo jeho časti, by mal byť súčasťou pohľadávky, ktorú by potom spolu i s výživným mohli vymáhať od povinných osôb priamo exekútori," uvádzajú v tlačovom vyhlásení.

V súčasnosti v SR existujúce inštitúty v Trestnom zákone alebo v Exekučnom poriadku podľa predkladateľov novely síce z väčšej časti postačujú na docielenie zaplatenia výživného, avšak vôbec nepostačujú na to, aby výživné bolo platené načas, v celku a v stanovenej výške. "A to platí napríklad i pri možnosti vymáhania zaplatenia výživného cez exekútora, napríklad zobratím vodičského oprávnenia alebo stŕhaním z účtu povinnej osoby," tvrdia.
 

Vyberte región